Boek
In de discussie over het koloniaal verleden van Nederland, gaat het vooral om de slavernij in het Caraïbisch gebied. Maar Suriname heeft na afschaffing van de slavernij ook een stelsel van contractarbeid gekend. Hier begon de geschiedenis van de grootste etnische groep van het land, de Hindostanen. In 1873 scheepten de eersten in Brits-Indië in op het schip Lalla Rookh.
Hoewel over de Hindostanen enkele boeken zijn geschreven – veelal door Hindostanen zelf – heeft hun geschiedenis het Nederlands publiek nauwelijks bereikt. Jaswina Elahi en Ruben Gowricharn maken de verhouding tussen slavernij en contractarbeid inzichtelijk en staan stil bij de culturele erfenis van de Hindostanen, inclusief de herinneringen, het verdriet, de nostalgie, de feestenen de trots. Zij belichten de continuïteit tussen de gemeenschappen in India, Suriname en Nederland en laten zien hoe nieuwe generaties terugkijken op hun verleden. Ongezien, ongehoord is een onmisbare inleiding voor een ieder die geïnteresseerd is in de koloniale geschiedenis en de integratie van Hindostanen in Nederland.
'Dit boek vormt een onmisbare bijdrage aan het Nederlands debat over het (post)koloniale verleden.' – Sinan Çankaya, antropoloog en schrijver «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.