Boek
Sinds 1945 zijn meer dan een half miljoen Nederlanders uit de voormalige koloniën hierheen gekomen. Samen met hun kinderen gaat het om meer dan 6 procent van de huidige Nederlandse bevolking. In het algemeen lijkt hun integratie betrekkelijk geruisloos verlopen. Toch was het voor hen niet gemakkelijk een plaats in de Nederlandse samenleving te vinden. Overheid en migranten zelf hebben daarvoor een grote inspanning moeten leveren.
Nu de multiculturele samenleving tegenwoordig onder vuur ligt, wordt er openlijk getwijfeld aan het nut van migrantenorganisaties voor de emancipatie van nieuwkomers. Ten onrechte, zo laat dit boek zien. Vanaf de eerste repatrieringsgolven uit Indonesië tot en met de hedendaagse pogingen de Antilliaanse probleemjongeren op het rechte pad te brengen, heeft de Nederlandse overheid een beroep gedaan op migrantenorganisaties. Voor de postkoloniale migranten zelf waren de organisaties ondredeel van hun emancipatieproces, dat al sin de koloniale tijd begon en hier in Nederland werd voortgezet.
Dit boek geeft een breed inzicht in de context van de debatten rondom de multiculturele samenleving door zijn lange tijdsperspectief en levendige beschrijvingen van de vestigingsgeschiedenis van een substantieel deel van de Nederlandse bevolking.
Over de auteur
Ulbe Bosma is senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij is medeauteur van onder meer De oude Indische wereld en De geschiedenis van Indische Nederlanders. Terug uit de koloniën is het tweede deel in de serie Postkoloniale geschiedenis in Nederland. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen verbanden gelegd.