Boek
In dit tweede deel in de reeks 'Boeketje boekwetenschap' nemen de vier Tielehoogleraren u mee op een tijdreis. Via de 18e-eeuwse boekverkoper
NIET LANGER LEVERBAAR: tekst gratis te downloaden via www.aup.nl
Christiaen Vermey laat Paul Hoftijzer zien dat ook bestudering van kleine ondernemers bijdraagt aan onze boekhistorische kennis. Vervolgens beschrijft Arianne Baggerman het publiceren van egodocumenten, die in de 19e eeuw het onderscheid tussen private tekst en publiek medium op losse schroeven zetten. Gerard Unger belicht de periode vanaf de 20e eeuw, waarin letterontwerp, typografie en grafische vormgeving glansrijk het digitale tijdperk betraden. Tot slot bespreekt Adriaan van der Weel de rolverdeling in het hedendaagse boekenvak en introduceert een nieuw model voor het bestuderen van ontwikkelingen in de moderne uitgeverij.
Deze publicatie werd op 24 april 2012 gepresenteerd op het door de Tiele-Stichting, de KVB en het Vlaamse BoekenOverleg georganiseerde symposium 'De staat van het boek. De toegevoegde waarde van de traditionele marktpartijen' in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
- Arianne Baggerman (1959) is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Universiteit van Amsterdam.
- Paul Hoftijzer (1954) is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het Nederlandse boek in de vroegmoderne tijd aan de Universiteit Leiden.
- Gerard Unger (1942) is bijzonder hoogleraar typografische vorm - geving aan de Universiteit Leiden. adriaan van der weel (1953) is bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis van het boek (met name in de 19e en 20e eeuw) en van de bedrijfseconomische en technische ontwikkeling van de boekensector aan de Universiteit Leiden. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen berichten geplaatst op het prikbord van Schakels in de keten van het boek.