Boek
Een hedendaags familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP jeugd.Hoofdpersoon Rosalie is zich niet bewust van de trauma’s die ze overhield aan haar jeugd. Over het algemeen weet ze zich goed staande te houden. Alleen bij stressvolle gebeurtenissen laat haar zorgvuldig opgebouwde pantser scheuren zien. In grote lijnen leidt ze echter een rustig leven met haar man Wim, zoon Patrick en haar vrijwilligerswerk in een nabijgelegen vluchtelingencentrum. Aan die rust komt een einde wanneer de jonge Afrikaanse vluchteling Joseph uitgeprocedeerd raakt en Nederland moet verlaten. Vastbesloten om hem niet in de steek te laten, neemt Rosalie hem in huis.In deze indrukwekkende roman staat Rosalie symbool voor het getraumatiseerde kind. Opgegroeid met een moeder met psychiatrische problematiek is ze al vanaf jongs af aan speelbal van onmacht en onvoorspelbaarheid. Ze is een KOPP kind (kind van ouder met psychiatrische problemen) en heeft nooit in alle onbevangenheid jong kunnen zijn. Rosalie heeft zich, zoals veel getraumatiseerde kinderen, staande weten te houden door ontkenning en verdringing van de waarheid. Gooische Vrouwen Leesclub:‘Hoofdpersoon als antiheld met slecht karakter goed neergezet, haar onmacht en "gekte" waren voelbaar - in één adem uitgelezen - beklemmend opgebouwde spanning en onontkoombaar noodlot - Saskia Noort-achtig, leest als een trein.’Angeniet van Duin, Ako boekhandel Amsterdam‘Ik heb het achter elkaar uit gelezen en was verrast over het eind! Het las heel vlot en ik heb het met plezier gelezen.’Over Claudia Biegels eerste roman Foute Sarah's:‘Een roman met een veelbelovend thema.’ Nelleke Noordervliet «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Een prachtige cover waar rusteloosheid, drukte, vurigheid en zachtheid uit spreken.
De titel van het boek doelt op een syndroom wat onder andere moeheid en de kans op depressie verhoogt. Het werd al in de 17e eeuw melding van gemaakt, maar is toch nog niet heel bekend te noemen.
De personages zijn goed beschreven en het is een duidelijk verhaal geworden over Rosalie en haar omgeving. De jeugd van Rosalie achtervolgt haar, ze is een gevolg van...
Keer op keer wordt ze teleurgesteld en wil niets liever van het leven dan normaal zijn, maar dat
mag niet zo zijn; ze blijkt haar eigen leven niet meer in de hand te kunnen houden en voor haar gevoelt draait ze rond in cirkels.
De auteur gebruikt korte zinnen en heeft een vlotte schrijfstijl. Mede hierdoor heb ik het boek vrij vlot uit gelezen. Het is een aangrijpend verhaal over onderwerpen waar ik niets of bijna niets van wist.
Ik waardeer dit boek met 3,5/5 sterren.
Rusteloze benen van Claudia Biegel is een roman dat een familiedrama vertelt. Het gezin Wim, Rosalie (Roos) en Patrick (Pat) leiden een rustig leven. Wim is bezig hoogleraar te worden, Roos doet vrijwilligerswerk in een vluchtenlingencentrum. Daar heeft ze een goede band met Joseph, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Afrika. Ze neemt Joseph in huis en probeert hem naar Canada te krijgen.
Rosalie is een KOPP kind (kind van ouder met psychiatrische problemen) haar moeder Luis heeft psychische problemen en wordt, wanneer Rosalie 17 is, opgenomen in een inrichting, Valerius. Haar vader heeft ze nooit gekend. Ze heeft veel aan haar omie die krachtig is en slim. Omie helpt haar moeder te overleven. "Alles wat niet is aangeboren is aangeleerd en kan ook weer worden afgeleerd". Rosalie heeft geen eigen leven, Luis is haar leven. Ze heeft haar leven overgenomen. Ondertussen is Rosalie zelf zo'n beetje rijp voor een opname.
Wanneer Rosalie getrouwd is met Wim en een gezin vormt weet ze zich goed staande te houden, alleen onder extreme omstandigheden komt haar achtergrond naar boven. "Wanneer zijn moeder zo terloops reageert, is het mis. Dan is code rood ingegaan, wat betekent dat ze in al haar mooie lieflijkheid iemand kan verwonden tot op het bot". "Op die paar ontploffingen na is ze een schat van een mens, niets op aan te merken. Hij heeft weleens gedacht dat de gekte van haar moeder misschien sporen heeft nagelaten". Rosalie liegt, alles wat niet in haar straatje past, is eenvoudigweg niet waar. Dit is haar overlevingsstrategie. Soms denkt Wim dat ze schizofrenie, een depressie of iets anders heeft.
Joseph blijkt homo te zijn en krijgt een sexuele vriendschap met Pat. Het verhaal eindigt verrassend met een onontkoombaar noodlot.
Rosalie is een kind uit een à typische jeugd, ze heeft geen moeder gehad om zich aan te spiegelen. Dit is voor een grote jeugdgroep van toepassing, scheiding, ouders aan drugs verslaafd, drank, veel jonge kinderen worden blootgelegd aan deze problemen, hebben zelf nooit een ongedwongen jeugd gehad en kampen op latere leeftijd met de gevolgen hiervan. Dit boek beschrijft hoe je als volwassenen nog steeds je jeugd met je mee sleurt. Dit boek laat je meeleven met die jeugd en hun verdere leven. Opgezadeld met problemen waar je zelf niets aan kunt doen.
De titel Rusteloze benen slaat op Rosalie die een onschuldige kwaal heeft "Restless legs syndroom".