Boek
Winnaar Premio Altazor, nominatie Premio las Américas, nominatie Prix Médicis étranger.'Terwijl de volwassenen elkaar vermoordden of dood waren, zaten wij in een hoekje tekeningen te maken. Terwijl het land ten onder ging, leerden wij praten, lopen, servetten tot een bootje of een vliegtuigje vouwen. Terwijl de roman plaatsvond, speelden wij verstoppertje, leerden wij hoe we konden verdwijnen.'In Manieren om naar huis terug te keren, zijn langverwachte derde roman, laat Alejandro Zambra een generatie aan het woord die in 'de roman van de ouders' opgroeit. Een generatie van kinderen die lange tijd geloofden dat zij als 'secundaire personages' geen rol van betekenis hadden in het groteske zwart-witverhaal van de Latijns-Amerikaanse geschiedenis met haar dictators en onderdrukten.Zambra wisselt in deze roman tussen de hilarische, ontroerende stem van een jongetje van negen, en de liefdevolle, berustende stem van een jonge schrijver, die veel van de auteur wegheeft. En zo vertelt hij in verschillende versies het verhaal van zijn generatie, en komt erachter dat niets is wat het lijkt, dat niemand onschuldig is, en dat het terugroepen van een verloren generatie niet simpelweg gaat door je af te zetten tegen je ouders, maar dat je daarvoor ook je eigen falen genadeloos bloot hoort te leggen.Met Manieren om naar huis terug te keren maakt Alejandro Zambra de hooggespannen verwachtingen helemaal waar. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Mooi boek over de generatie Chilenen net na de dictatuur. De generatie die nog kinderen was en niet de last van de angst en onderdrukking hoefden te ervaren zoals hun ouders, dit leidt tot een vreemde paradox wat prachtig verwoord is door Zambra.
Het verhaal wordt deels verteld vanuit een jong jongetje tijdens de dictatuur, die net niet goed begrijpt wat er om hen heen gebeurt en door dezelfde jongen twintig jaar later die inmiddels schrijver is en zijn gevoelens op papier probeert te zetten.
Deze roman voelt erg modern en toch toegankelijk door de stijl en aan de andere kant ook een beetje ongemakkelijk door de (herkenbare?) ünheimische beschrijving van quarterlife crisis van de hoofdpersoon.
Zeker een aanrader voor mensen die meer moderne Latijns-Amerikaanse literatuur willen lezen en eigenlijk moderne literatuur in het algemeen. Geen aanrader voor liefhebbers van action-packed thrillers.