Boek
De grenzen van het debat in civiele zaken, worden bepaald door - vage - regels. Kennis van die regels is essentieel bij de voorbereiding en beoordeling van proceshandelingen, ten einde processuele keuzes beter te voorspellen.
Arresten van de Hoge Raad en geldend recht vormen de basis van de bespreking in dit boek, immers, welke grenzen en hoe de rechter en partijen het debat kunnen verleggen, blijkt onder andere uit arresten van de Hoge Raad.
De focus is gericht op dagvaardings- en verzoekschrift procedures in eerste aanleg, waarin 95% van de zaken definitief wordt afgedaan.
Uitgangspunt van de auteur is een praktisch handboek te schrijven voor de juridisch (pre-) professional dat houvast biedt bij het voorbereiden of beoordelen van proceshandelingen. Diverse vragen komen daarbij aan bod, als: kan de vordering zoals die is ingediend beoordeeld worden, hoe concreet moeten stellingen of verweren worden uitgewerkt, hoe mag de rechter het geschil interpreteren, kan de rechter het debat verbreden of verdiepen, hoe kan de mondelinge behandeling worden ingericht, moet de rechter extra proceshandelingen toestaan, hoe kan toelating tot bewijslevering worden gerealiseerd of voorkomen, in hoeverre moet de rechter daadwerkelijk inhoudelijk op argumenten van een procespartij reageren en in hoeverre kan de rechter op zijn eigen eerdere uitlatingen terug komen. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.