Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Ik, robot

- Ik, robot
 
 
 
 
 
(5)

Een boek geschreven in 1950 (!) dat handelt over de toekomstige situatie van wereldbestuur en wereldeconomie in 2058. Zoals veel huidige trendwatchers voorspellen zal de wereld dan beheerst worden door computers en robots. Dat dacht Asimov dus al 70 jaar geleden. Hij schreef een bundel pakkende verhalen met als rode draad de ervaringen en vertellingen van robotpsychologe Susan Calvin. De auteur schrijft met visie, spanning en humor. Opmerkelijk zijn ook zijn ‘mishits’: roken komt in 2058 nog op uitgebreide schaal voor, de wereldbevolking is 3,3 miljard ( nu al 7,2) en Europeanen emigreren naar Afrika.
Wat intrigeert is dat Asimov uitgaat van de idee dat robots goed zijn. Dat ze zo geprogrammeerd zijn dat ze het beste van mensen in zich dragen en dat ze de mensheid willen dienen. Hij slaagt er verrassend overtuigend in dit idee geloofwaardig over te brengen. Ik schoof tijdens het lezen naar het uiterste puntje van mijn stoel toen Stephen Byerley op de proppen kwam. Hij is een succesvol politicus, intelligent, sociaal, slagvaardig en humorvol. Zeer populair dus. Maar zijn tegenstanders claimen dat hij een robot is…

Meer recensies