Boek
Dit boek gaat over geloof. Geloof in God, maar ook geloof in wetenschap. schrijft Ronald Meester in de eerste twee zinnen van Het pseudoniem van God. Hij licht het als volgt toe: Mijn insteek is een beetje ongewoon, maar daarmee ook origineel. Ik ben wiskundige, met een leerstoel in de waarschijnlijkheidsrekening.
Dit verrassende boek van een jonge hoogleraar in de wiskunde legt een originele link tussen geloof en wetenschap. Het toeval staat daarbij centraal. Toeval wordt zowel in de wetenschap als in de religie gebruikt als een verklaring van verschijnselen; in het laatste geval soms als een pseudoniem van God.
Toeval en geloof lijken elkaar op het eerste gezich slecht te verdragen, evenals toeval en wetenschap. Is het wel wetenschappelijk om je te beroepen op toeval? Wat betekent het eigenlijk om een bepaald verschijnsel met behulp van toeval te verklaren? En sluit een beroep op toeval het bestaan van God uit?
Bijzondere aandacht is er voor de evolutie, een proces waarbij kansen en toeval zo'n grote rol spelen en waar wetenschap en religie met elkaar in botsing lijken te komen. Prof. dr. Ronald Meester laat zien dat een dergelijke botsing niet hoeft. Het is mogelijk om de evolutie - en bijna elk ander facet van de werkelijkheid - te beschouwen op zowel een wetenschappelijke als religieuze manier. Beide gezichtspunten zijn even waardevol, legitiem en bruikbaar.
In feite wortelen zowel wetenschap als religie in onze eigen ervaring en zijn ze allebei door mensen gecreëerd. De keuze voor een wetenschappelijke of juist religieus perspectief is gebaseerd op geloof, en niet op feiten.
«
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »