Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van Het familieportret door Jenna Blum

Het familieportret is 17 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 4.0. Het boek is 69 keer gelezen.
Anoniem
- Het familieportret
 
 
 
 
 
(2)

Hoewel het thema aangrijpend en boeiend is, vond ik het boek toch tegenvallen. De schrijfstijl lag me niet en ik vond het verhaal ook soms langdradig, het had veel compacter gekund, dan was het veel indrukwekkender geweest. Het boek wordt wel vergeleken met 'Haar naam was Sarah', maar dit boek haalt het daar niet bij, wat mij betreft.

- Het familieportret
 
 
 
 
 
(5)

Meeslepend en heel erg indrukwekkend geschreven verhaallijnen van een moeder en haar dochter. Ik heb er maar één woord voor: Adembenemend!!

- Het familieportret
 
 
 
 
 
(4)

Familieportret van jenna Blum is uit, en ik kan niet anders zeggen dan dat het een schitterende roman is, die zich afspeelt in het heden en verleden. Het heden van dochter Trudy, en hoe zo gebukt gaat onder de herrinneringen van de 2de wereldoorlog en het verleden over moeder Anna in de 2de wereldoorlog.

Het verhaal speelt zich af in Weimar, een duits plaatsje vlakbij kamp Buchenwald, en hoe de duitse bevolking dit alles heeft ervaren, dat niet alle duitsers slecht zijn en ook zo hun trauma's hebben. Een goed boek, goed uitgewerkt, en een verhaal wat je niet echt loslaat...

- Het familieportret
 
 
 
 
 
(2)

Een mooi verhaal wat zich in het heden en verleden afspeelt. Een vrouw start op de school waar ze les geeft een project om naast joodse mensen ook die van Duitse komaf hun verhaal te laten doen. Dit omdat er nooit veel vraag geweest is naar hoe deze mensen de oorlog beleefd hebben.
Gedurende dit project komt ze er achter wat de rol van haar moeder was in de oorlog. En ook komt ze er zo achter wie haar echte vader is. Isnhet echt die nazi Officier waar ze samen met haar moeder mee op de foto staat?
Mooi verhaal. Al vond ik het vaak lastig om door te komen. En echt ontroeren deed het me ook niet altijd.

- Het familieportret
 
 
 
 
 
(4)

Een verhaal in twee tijdlijnen waar het draait om de moeizame relatie tussen moeder en dochter. De oorsprong hiervoor ligt in het verleden van Anna (de moeder) die tijdens de oorlog in Duitsland uit zelfbehoud en dat van haar kind, een "relatie" had met een SS-er. Anna's verhaal wordt afgewisseld met het verhaal van haar dochter Trudy. Opmerkelijk is dat tijdens het verhaal van Anna de naam van de dochter met "ie" wordt geschreven nl. Trudie. Anna praat niet over wat er is gebeurd met haar dochter en deze op haar beurt heeft daar veel last van. Zeker omdat ze denkt dat ze een dochter is van een SS-er. Door middel van interviews met overlevenden van de Duitse holocaust in Duitsland zelf, komt Trudy uiteindelijk achter de waarheid. Jij als lezer wordt meegesleurd in het verhaal van Anna, die na haar emigratie naar Amerika nog steeds met de nek wordt aangekeken. Het is zo makkelijk om te oordelen (veroordelen) als je niet weet wat iemand is overkomen. Het verhaal van Trudy wordt gekenmerkt door haar onterechte schuldgevoel. Al lezend hoop je steeds dat Anna met haar dochter gaat praten.
Meeslepend, indrukwekkend en ook spannend verhaal wat zeker de moeite van het lezen waard is.

- Het familieportret
 
 
 
 
 
(5)

Dit boek verdient het om net zo'n bestseller te worden
als "Haar naam was Sarah".

Jenna Blum heeft een hele prettige manier
van schrijven. Ik wilde voor dit boek echt
de tijd nemen maar kon gewoon niet stoppen met lezen
waardoor het boek te gauw uit was naar mijn zin.

De Tweede Wereldoorlog speelt een grote rol in dit boek
maar het boek is ook nog veel meer.
Onderwerpen als moeder-dochter relatie, schuldgevoelens en
liefdesverhalen komen ook aan bod.

Je leest afwisselend de verhalen van de moeder Anna in de oorlogstijd
in Duitsland van 1939 tm 1945 toen Anna naar Amerika emigreerde.
De andere hoofdstukken gaan over dochter Trudy wonend en werkend in Minneapolis in 1996-1997 (en een proloog uit 1993) waarin Trudy werkt aan een onderzoek hoe Duitsers van geboorte zich de oorlog in Duitsland herinneren.

Bij "Haar naam was Sarah" was er nog wel eens de kritiek dat men de verhaallijn in het heden niet zo boeiend vond. Bij "Het Familieportret" vind ik beide verhaallijnen echt net zo boeiend en vol met onderhuidse spanning.

Bij het verhaal van Anna vroeg ik me steeds af wat ik zelf had gedaan in zo'n situatie. Ik weet het niet en ik hoop er nooit achter te hoeven komen.

Jenna Blum mijn complimenten voor dit geweldige boek dat mij helemaal in zijn greep had en ik hoop dat jouw tweede roman ook gauw in het nederlands vertaald wordt.

- Het familieportret
 
 
 
 
 
(5)

Makkelijk gezegd: Dit boek is voor de 'Haar naam was Sarah' lezers. Nou, dat bepalen we zelf wel! Maar er is geen woord van gelogen. Weer zo'n fantastisch verhaal over de 2e wereldoorlog. Worden we dat zat? Nee, dit verhaal belicht weer een andere kant. De opvallende gelijkenis met het boek Haar naam was Sarah is dat het verhaal van het heden naar het verleden verspringt.
'Foute' vrouwen in de oorlogstijd. Kan dat zomaar aangenomen worden of stond het leven van deze vrouw zodanig op het spel dat ze geen andere keus had? En dan haar dochter. Wat herinnert zij zich nog van deze tijd en wat heeft het met haar gedaan? Zeer bijzonder hoe dit verhaal opgebouwd is en je zo meegesleept wordt van het heden naar het verleden. Zo jammer dat het boek uit is...