Boek
In het oeuvre van Francisco Goya (1746 - 1828), Odilon Redon (1840 - 1916) en James Ensor (1860 - 1949) spelen groteske voorstellingen een vooraanstaande rol. De manier waarop Goya, Redon en Ensor groteske motieven gebruiken is heel verschillend: de klassieke opvattingen van Goya verschillen duidelijk van het symbolisme van Redon, en de hilarische en cynische persiflages van Ensor.
Het boek presenteert een zeldzame reeks etsen van Goya, groteske tekeningen van Redon en een selectie van Ensors topwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, samen met talrijke bruiklenen uit binnen- en buitenlandse musea.
Over de auteur
Herwig Todts is licentiaat in de kunstgeschiedenis en oudheidkunde en attaché-expert bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij publiceerde Henri De Braekeleer (1988), Vlaamse Beweging en beeldende kunst (1998), Ensor-Wouters-Ensor. Misverstanden omtrent het modernisme (2002), James Ensor. De noche cartografiaba mis suenos (2004), James Ensor. Japonism to modernism (2005). Als kunstcriticus werkte hij onder meer voor De Standaard, Ons Erfdeel en Septentrion. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Niemand