Boek
Iedereen redeneert, in zichzelf of met anderen, mondeling of in geschrifte, en daarmee beschikt iedereen over discursieve vaardigheden. Het woord discursief is afgeleid van het franse woord discours, wat zoveel wil zeggen als betoog of redenering.
Meestal zijn mensen zich er niet scherp van bewust hoe hun redeneringen in elkaar zitten. Voor het oplossen van complexe problemen is dat besef echter wel een grote steun. Het vermogen om rationeel met problemen om te gaan is een grondvoorwaarde voor het samen leven en werken met mensen.
Dit boekt biedt een leidraad om het denkvermogen te scherpen. Het leert (aanstaande) professionals hoe zij de logica van hun redenering en die van anderen zichtbaar kunnen maken en verantwoorden of, zo nodig, doorprikken. Het bewust hanteren van deze vorm van denkvaardigheid is onontbeerlijk voor een goede samenwerking in professioneel verband. Misverstanden komen immers sneller aan het licht als mensen inzicht hebben in de spelregels van een gesprek of discussie. Dit maakt een goede besluitvorming mogelijk.
Ten slotte laat dit boek zien dat discursieve vaardigheden een onmisbare voorwaarde zijn voor het opzetten en uitvoeren van een onderzoek.
Bestemd voor studenten in het tertiair onderwijs en voor iedereen die zijn denkvaardigheid wil perfectioneren. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »