Boek
In dit boek wordt de permanente dialoog beschreven tussen cliënt en begeleider. Een op de cliënt gerichte zelfsturende benadering veronderstelt dat de cliënt in staat is zijn hulpvraag in eigen hand te nemen. Hierbij is de rol van de begeleider specifiek van aard. Hij ondersteunt namelijk de cliënt om zichzelf te sturen.
De hulpvraag van de cliënt en het antwoord van de begeleider vindt dan plaats door dialogische oriëntatie en sturing.
Voor de begeleiders betekent de dialoog dat hij de cliënt motiveert en activeert in eigen kunnen wat zal leiden tot verdieping van de eigen hulpvraag en een persoonlijk plan van aanpak. De cliënt wordt dus onderzoeker, ontwerper en uitvoerder.
Essentieel in dit boek is de visie dat noch cliënt nog begeleider op voorhand te werk gaan met al bestaande procedures en hulpverleningsprotocollen. In die dialogische werkwijze staan ontwikkeling en vindingrijkheid centraal. Deze zullen leiden tot een passende, op maat gesneden, benadering van de individuele hulpvraag.
Dit boek is geschreven voor studenten en professionals in het sociaal agogisch werk.
Cor van den Berg werkte ruim twintig jaar in de gezondheidszorg en hulpverlening. Vanaf 1979 doceert hij methodiek SPH aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te Nijmegen. Hij is tevens supervisor, leersupervisor en video-interactietrainer. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.