Boek
Sinds de opheffing van het tijdschrift en de uitgeverij De Gemeenschap zijn ruim 65 jaar verstreken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog stond De Gemeenschap bekend als een katholiek, literair, weliswaar polemisch, maar toch weinig vernieuwend tijdschrift. Langzamerhand verdween De Gemeenschap vrijwel geheel uit de naoorlogse gepubliceerde literatuurgeschiedenissen.
In 2004 liet Lex van de Haterd met Om hart en vurigheid (9789062655661) zien dat De Gemeenschap een veel meer vernieuwend en normveranderend karakter heeft gehad dan de literatuurhistorici tot dat moment steeds hadden aangenomen, door ook de uitgeverij en de uiterlijke vormgeving van zowel het tijdschrift als van het boekenfonds nadrukkelijk in beeld te brengen.
Lex van de Haterd toont in De waarheid hooger dan de leus (2008) aan dat zowel het tijdschrift als de uitgeverij algemeen cultureel georiënteerd waren, en niet specifiek literair, en dat zij zich zowel literair als artistiek in een brede Europese context bewogen.
Aan het boek zijn monografieën toegevoegd van de uitgevers Charles Vos en Henri Nelissen.
Bijna 200 (kleur)illustraties laten zien hoe modernistisch het tijdschrift en het boekenfonds van De Gemeenschap zijn vormgegeven, waarmee De waarheid hooger dan de leus een boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur, kunst en vormgeving van het interbellum. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.