Bibliofiel
leest nu: Grand Hotel Europa (p. 15)
vindt het: “bloemrijk taalgebruik”
Lezen is mijn grootste liefhebberij, al van jongs af aan; lekker meeliften op de fantasie van de schrijver, je wereld verruimen buiten je zo bekende, vertrouwde en soms ook verwenste, directe leefomgeving. De plezierigste ontsnapping uit het dagelijks leven. Meestal onderstreep ik wat ik mooi vind in de kantlijn, of ik schrijf er wat bij. Daarom leen ik weinig boeken uit, en nog minder van de bieb. Het mooiste is, vind ik, wanneer ik iets aan een boek overhoud; dat kan inhoudelijk zijn, maar ook vorm en taalgebruik. Het liefst lees ik boeken in hun oorspronkelijke taal, maar ja verder dan onze drie buurlanden kom ik niet. Gemis? Jazeker, meerdere: ik kan bijvoorbeeld geen Frans.
Bijzonder: ik schrijf in elk boek wanneer ik het gelezen heb. Op een keer zie je dan wanneer je een boek nog eens oppakt. Soms lees ik er twee of drie tegelijk. Als ik een boek gelezen heb, schrijf ik altijd op wat ik ervan vind. Het mooiste boek vind ik een verwarrend etiket, dat is zo sterk afhankelijk van de (leef)tijd waarop ik het lees/las. Vrij recent is dat 'De Boekendief', zeer beschrijvend, voor mij niet te wollig, met een fantastische verteller. Dit boek heb ik drie keer gelezen.
»
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Na het consumeren van wat zware literaire kost wil ik graag mijn hersens weer even op nul zetten of mijn rimpels strak trekken, het liefst met wat simpels, iets gewoon rechttoe-rechtaan. Zo begon ik aan Joyland van Steven King, aangeprezen als een thriller, daar had ik net behoefte aan. Nou is mijn beleving van een thriller iets waarbij in het ergste geval je tanden spontaan uit je mond vallen of op zijn minst iets van kippenvel merkbaar wordt en je wilt blijven doorlezen alsof je je laatste eten gekookt hebt maar te laat beseft dat de pan die je in je handen houdt veel te hete oortjes heeft en je de boel dreigt te bederven door hem los te laten. In het kort: dit is in het geheel geen thriller, maar ik heb hem wel uit. Pas op pagina 74! van de 318 wordt een hint gegeven dat er mogelijk iets kan gaan gebeuren in het boek.
Ik weet niet wat voor concept broodschrijvers als King gebruiken, ik bedoel wat er voor nodig is om tegenwoordig, zeg maar, jaarlijks een dergelijk boek aan de man te brengen: een goed verhaal, natuurlijk, met zoveel % spanning, zoveel % romantiek (of seks), mystiek, horror, geweld - you name it. Ik ben geen King-fan, maar kom af en toe toch weer bij hem terug, en op hem terug zoals hier. Ik vind Joyland zeker geen slecht verhaal, ik moest heel even denken aan Nicolaas Sparks – een start in het heden, de terugblik en weer (ietsje) terug – maar veel minder overtuigend wat betreft emotionele inhoud, en waar bijvoorbeeld Jessie Burton, auteur van Het Huis aan de Gouden Bocht, een beetje werd afgeknepen vanwege de ontwikkeling van de verhouding tussen de hoofdpersonen uit haar boek, weet ik eerlijk niet hoe King met dit boek wegkomt, en uitzoeken ga ik het ook niet. Voor echte, rauwe spanning zijn bijvoorbeeld boeken van Scandinavische auteurs zoals Larsson en Nesbø geen verkeerde keuze. Je kunt de door mij genoemde namen eigenlijk niet vergelijken, de genres zijn te verschillend, maar dit soort dingen borrelen wel bij me op. Mijn advies voor de thrillerfanaat: neem een ander boek. Als je genoegen neemt met een gemakkelijk concept in een leuk verhaal is dit je ding. Voor de King-fan ben ik nu waarschijnlijk de kill-joy, sobeit. Sorry.
-