Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

HET SOMS EEN BEETJE PERFIDE ALBION

Gisteren met veel belangstelling naar de laatste aflevering van het BBC-programma 'Rond de Wereld in 80 wonderen' gekeken. Cultuurhistoricus, schrijver en televisiepresentator Dan Cruickshank leidde in deze serie de kijker door 5 continenten en 44 landen, en legde telkens met veel handgewapper uit waarom hij precies dit monument of dat landschap rekende bij de 80 belangrijkste wonderen ter wereld.

In de laatste aflevering keerde hij terug naar de Oude Wereld en landde in Athene. Athene, Griekenland, de wieg van de Westerse beschaving, zoals u weet. Het 'wonder' was daar het Parthenon, de mooie maar lelijk toegetakelde tempel, gebouwd door Pericles en gewijd aan de maagdelijke godin Pallas Athene. Cruickshank liep rond de tempel – vandaag meer een bouwwerf – praatte met de restaurateurs, toonde waar het beeld van Pallas Athene ooit stond en liet de camera mooie plaatjes van de Akropolis schieten.
Hij had het ook over de oorzaak van al die schade: de nietsontziende Turken, die in oorlog met Venetië niet terugdeinsden voor de bijna-vernietiging van het Parthenon. Klopt helemaal, een schande voor Venetië en Turkije.

 Maar geen gebenedijd woord over de Elginmarbles! 

Hoewel de weinige delen van het fries die nog op hun plaats zaten duidelijk in beeld kwamen, klapte Cruickshank op dat moment dicht en hielden zijn handjes op met wapperen. Ik had het hem nochtans graag horen zeggen, dat het Lord Elgin was die van de vermaledijde Turken – na afgesproken betaling - de toestemming kreeg om de prachtige friezen van het Parthenon te hakken, in te pakken en mee naar Londen te nemen, waar ze vandaag nog altijd het pronkstuk zijn van het British Museum, tot groot verdriet van Griekenland.

Doodjammer van zo'n mooie reeks, met prachtige beelden, met over het algemeen goede en soms – terecht - wat kritische commentaar op landen en culturen. Zolang het dus maar niet over het trotse Albion ging, dat altijd deed wat juist was. Spijtig, Dan: alle landen hebben in het verleden wel wat gejat hier en daar, mijn vaderland is zeker geen uitzondering, maar dat verzwijgen of ontkennen maakt dat stuk geschiedenis alleen maar pijnlijker.

19 December 2013, 17:22:02  - 235 maal bekeken