Boek
Wie was Napoleon? Over die vraag werd door Franse historici al tijdens zijn leven (1769-1821) gediscussieerd. Na zijn dood nam de discussie alleen maar toe. Was Napoleon een machtswellusteling en een tiran? Of bezorgde Napoleon Europa de beginselen van de Franse Revolutie (vrijheid, gelijkheid en broederschap) en legde hij zo de basis voor de huidige Europese Gemeenschap? De historicus Pieter Geyl, tussen 1936 en 1958 hoogleraar Algemene en Vaderlandse geschiedenis na de Middeleeuwen aan de Universiteit Utrecht, beschreef zestig jaar geleden de Franse discussie over Napoleon in een briljant boek, dat door zijn compositie, eruditie en scherpzinnigheid veel invloed heeft uitgeoefend op de internationale geschiedschrijving in de tweede helft van de 20e eeuw.
Hermann von der Dunk, emeritushoogleraar contemporaine cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in De Academische Boekengids: `Een prachtig beeld van de intellectuele ontwikkeling van de geschiedschrijving en tegelijkertijd van het probleem van de objectiviteit.
Het Amsterdam Academic Archive is een initiatief van Amsterdam University Press. In de serie verschijnen (populair-)wetenschappelijke publicaties die niet meer leverbaar zijn, maar waarnaar nog wel vraag is in binnen- en buitenland. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »